RSS

Deșteaptă-te, Române!

05 Jan

 La Multi Ani tuturor si un An Nou care sper sa ne aduca Lumina, Pace si Armonie!

Pe 1 Decembrie 2014 am publicat articolul “Ethical Human Education, Wisdom & Evolution” cu scopul educativ de a impartasi cunostintele mele si cu speranta ca voi inspira pe toti cititorii mei sa inteleaga urgenta necesitatea  de a utiliza activ ETICA in tot ceea ce facem in viata de zi cu zi. De 1 Decembrie 2015 am pus doar 2 mesaje (primul si al doilea) pe twitterul meu pentru ca nu am apucat sa imi adun gandurile sa scriu un articol dedicat Românlor si României. Insa sper sa ma recompensez prin randurile de mai jos.

Pana acum am publicat pe blogul meu doar articole scrise de mine insa azi voi posta un articol care l-am gasit pe activenews.ro care descrie cu acuratete multe din concluziile mele despre ce se intampla in România. Dar inainte de paragrafele articolului mentionat, vreau sa evidentiez (dpmdv) un concept de viata esential in intelegerea situatiei personale, sociale, culturale, economice, politice si de sanatate mentala, emotionala, fizica si spirituala din România: piramida nevoilor vietii. Indiferent daca vorbim de planta, pasare, peste, animal sau om, atata vreme cat se incadreaza in categoria “viata”, are nevoi foarte bine defininte de viata. De exemplu, plantele, printre altele, au nevoie de nutrienti, de apa si de soare.  Pasarile fiind pe un nivel existential superior plantelor, printre altele, au nevoie de apa, oxigen, mancare, soare, reproducere si..socializare (ex. pinguinii). Pestii si animalele, cel putin la fel ca pasarile si plantele, au nevoie printre altele de oxigen, apa, hrana, soare, reproducere, socializare (ex. delfinii), atentie (ex pisicile), comfort (ex maimutele) si exprimarea emotiilor (ex cainii).

Evident omul fiind mult mai complex decat plantele, pasarile, pestii si animalele, are nevoi mai multe si mai complexe. Dar suntem oare invatati macar care sunt acestea? Suntem invatati cum sa le identificam, cum sa ne disciplinam ca sa le tinem in frau si cel mai important, cum sa le satisfacem fara repercursiuni negative/imorale/distrugatoare asupra noastra, a semenilor nostrii si asupra mediului din care facem parte?  Ei bine, avand in vedere ca sunt sigur ca voi toti care cititi aceste randuri puteti si raspunde la aceste intrebari simple menite sa stimuleze gandirea individuala critica, eu ma voi limita doar la faimoasa piramida a lui Maslow. Imaginea atasata e evident-explicativa, insa va atrag atentia si asupra culorilor fiecarui nivel de la baza la varf:

https://ovidiubernaschi.files.wordpress.com/2016/01/881dc-piramida.jpg?w=645

Sper ca v-ati dat seama ca in România, nivele superioare (galben-verde-albastru) sunt subiecte de reclame si povesti, insa noi suntem directionati si strategic tinuti la nivelele inferioare de baza (rosu si portocaliu). De exemplu, in filme, publicitate si mass media se descrie fericirea, successul, sanatatea, multumirea de sine, distractia cu prietenii etc  Dar datorita (multor motive, nu doar) realitatii economice din tara, majoritatea oamenilor nu au siguranta zilei de maine si muncesc ca robii pentru ca sa-si asigure nevoile de baza (rosii): hrana, acoperisul, siguranta de azi si sanatatea (nivelul portocaliu). Iar datorita bombardamentului cu publicitate si propaganda, se pare ca oamenii incearca sa tina pasul si cu ‘moda’ ca sa apara in societate asa cum e la ‘moda’ sau macar sa apara in cercul social fericiti si sanatosi (fizic, mental, emotional si optional spiritual)..Asta e o iluzie ce incearca sa mimice nivelul galben si cu cat mai multi oameni vorbesc despre asta cu atat imi dau seama de cat de multa disonanta cognitiva exista in societatea Româneasca de azi.  Nu ma intelegeti gresit, in nici un caz nu afirm ca asa sunt toti compatriotii nostrii. Nu, eu ma refer la strategia nationala folosita la noi care tine populatia la cele 2 nivele de baza si duce la rezultate distrugatoare pentru individul Român, pentru poporul Român, pentru cultura Română, si pentru mediul inconjurator a acestor meleaguri stravechi care ne tine pe toti. Ma intreb, daca unui om nu i se da sansa si suportul de a-si asigura nevoile de baza, cum ar putea vreodata reusi sa gandeasca la nivelele superioare de verde si albastru si sa constientizeze cat de importante sunt in evolutia umana? Asadar concluzia mea e ca problemele cauzale la noi tin de blocajul nostru in nevoile inferioare rosii, si de lipsa educatiei care aduce intelegerea tuturor nevoilor personale si umane care sa ne ajute sa evoluam la autorealizare. Si acum ca eu am incheiat intro, sa trecem la articolul publicat pe activenews.ro si atitudini.com:

Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea este o voce cunoscută în lumea ortodoxiei românești. Cleric, dar și istoric, etnolog, scriitor sau editorialist, părintele Aldea s-a remarcat întotdeauna prin tăria cuvântului său, ca un om care nu s-a ferit niciodată să spună ce gândește.  Într-un interviu acordat revistei Atitudini, editată de Mănăstirea Petru-Vodă, părintele Aldea vorbește despre politică, societate, relații internaționale, economie și istorie.

Părintele Aldea despre naționalizarea resurselor

“Suntem chiar atât de lipsiți de discernământ? Statul actual a avut în mână, din ianuarie 1990, toate resursele țării. Toate! (referinta) Ape, pământ, subsol, aer, energie, oameni, cultură, credință, tot, tot, tot! Și a vândut sau a distrus tot! Și voi vreți să dați din nou acestui Stat, acestei clase politice, tot ceea ce a vândut deja cel puțin odată, ca să le vândă iar! Dar nu vedeți că singurele lucruri pe care Statul nu le-a vândut au fost cele din proprietatea oamenilor?
Da, pentru că au urmat exemplul și îndemnul Statului, pentru că au făcut ceea ce Statul i-a învățat și i-a pus să facă. Suntem singurul Stat atât de dement – vă rog să spuneți așa, „dement”, căci asta este demență – încât să își vândă pământul către străini. Și asta este o hoție și o infracțiune și o trădare națională. Constituția interzice colonizarea de populații străine pe teritoriul României, dar ei dau voie la vânzarea imobilelor către străini, ceea ce înseamnă că România poate fi colonizată în voie. Este o lege anticonstituțională, dar nimeni nu a sesizat până astăzi acest lucru. Nici n-am mai spus că Legea Românească – și orice Constituție ar trebui să țină seama de rânduielile noastre străbune – Legea Românească nu dă voie niciodată să se vândă pământ unui străin, sub niciun cuvânt. De fapt și vânzările de acum sunt ilegale, pentru că sunt făcute sub o lege neconstituțională. Și vor fi anulate, aceste vânzări, mai devreme sau mai târziu, iar pământul va redeveni românesc. Într-o Românie demnă niciun cetățean străin și nicio firmă străină nu pot deține proprietăți sau imobile. Pot să le închirieze sau arendeze, dar nu să le dețină.
Oricum, ca să revenim la întrebare, cred că este o greșeală uriașă să se lupte cineva pentru naționalizarea resurselor naționale. Asta înseamnă să le dăm iarăși Statului. Păi un oarecare prim-ministru a vândut resursele platoului continental încă înainte să-l obțină la Haga! Vă dați seama ce fericiți sunt politicienii de asemenea inițiative cetățenești?”
Daca doriti sa cititi mai multe, va invit sa vizitati activenews.ro si atitudini.com insa cel mai importat lucru pe care-l putem face pentru o schimbare reala in bine, e sa incepem sa gandim etic, sa vorbim etic si sa actionam etic. Moralitatea nu tine de religie, nu tine de politica sau de culoarea pielii, sau de nationalitate sau de orice alta categorizare. Tine de logica.
https://i0.wp.com/lammas-school.co.uk/Images/content/1441/672213.jpgDe exemplu daca albina aduce polen pentru ea, pentru colonie si pentru regina sa, atunci o sa-i fie bine si ei, si coloniei si reginei. La nivelul uman, noi trebuie sa luam exemplul albinelor si stramosilor nostrii care au biruit greutati enorme doar lucrand impreuna si unii pentru altii (ca albinele). Daca vrem si noi sa lucram impreuna pentru binele colectiv, noi prima data trebuie sa ne educam reciproc sa fim morali prin gand-vorba-fapta si sa-i invatam si pe altii din jurul nostru sa fie etici. Daca reusim sa raspandim “Eticalitatea” (invataturi etice + libertatea de a alege daca le urmezi sau nu), sunt sigur ca o sa construim o societate pe masura inteligentei noastre si pe masura mostenirii sangelui Dacic ce curge prin venele noastre. Daca ne vrem tara inapoi de la colonialisti, si daca vrem sa castigam definitiv impotriva raului care ne conduce de atata timp, trebuie sa realizam ca aceasta lupta nu se castiga cu violenta, ci cu intelepciune. Focul nu se stinge cu foc iar impotriva parazitilor care stapanesc mintea, cultura, societatea, pamantul si valorilor Romanesti, nu se poate lupta sustenabil si eficient prin violenta mentala, verbala sau fizica. Aceasta lupta se castiga definitiv prin evolutie etica colectiva. Asadar, Deșteaptă-te, Române! 🙂

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 5, 2016 in Personal, Romana

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: